renovatieplicht vanaf 1/1/23

Huurwoning renoveren? De renteloze renovatielening wordt renovatiesubsidie

 

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een renovatieplicht voor wie een pand aankoopt met een “slecht” energielabel. Nieuwe eigenaars van energieverslindende woningen in Vlaanderen moeten vanaf 1 januari 2023 binnen de 5 jaar na aankoop een ingrijpende renovatie uitvoeren om een beter EPC te verkrijgen. 

 

Onder energieverslindende woningen verstaan we woningen die een EPC-label E of F hebben. In 2022 voldoet zo’n 40% van alle woningen in Vlaanderen niet aan het D-label. De kans dat je er als nieuwe eigenaar een op de kop tikt is dus redelijk groot. Ben jij in 2023 de gloednieuwe eigenaar van een woning met label E of F, dan ben jij verplicht om die binnen de 5 jaar op te krikken naar een label D, C, B of A. 

 

Het EnergiePrestatieCertificaat (EPC) toont aan hoe energiezuinig jouw woning is. In een woning met EPC-label F moet je meer energie verbruiken om een ruimte te verwarmen. Dat je die kostbare energie uit je (slecht geïsoleerde) ramen gooit, voel je ook in je portemonnee. 

Hoe maak je je woning energiezuiniger?

 

Een energiezuinige woning is vooral een goed geïsoleerde woning. De meest voor de hand liggende ingrijpende werken zijn het (na)isoleren van je dak, muren en vloer en het vervangen van je ramen, deuren en verwarmingssysteem. 

 

Gelukkig voorziet de overheid in enkele financiële steunmaatregelen. Ook verschillende gemeentes geven subsidies aan verhuurders die hun huurwoning renoveren. Informeer je dus bij jouw gemeente wat de mogelijkheden zijn. 

 

De overheid voorziet sinds 2021 reeds in een renteloze lening voor wie de woning wil renoveren tot een beter energielabel. Opgepast, dit kan enkel als particulier! Indien je dus een woning kocht met de vennootschap om te verhuren, dan heb je geen recht op deze steunmaatregelen. Het krediet wordt ook enkel toegekend als aanvulling op de hypothecaire lening. Je moet dus ook een hypothecaire lening aangaan voor de aankoop van het pand. Wie zich engageert om een energieverslindend huis te renoveren tot het label A, B, C of D kan naast zijn hypothecaire lening dus een beroep doen op het renteloze renovatiekrediet. Dit was zo voor aankopen in 2021-2022.

 

Aankopen vanaf 2023 (= datum notariële akte). 

 

Het renteloos renovatiekrediet wordt een rentesubsidie. Je blijft deze rentesubsidie aanvragen bij uw bank, samen met hoofdkrediet voor de verwerving van de woning of appartement. 

 

Vanaf 2023 komen enkel woningen of appartementen met een label E of F in aanmerking voor de rentesubsidie. Je zal een renovatiekrediet kunnen afsluiten, als je renoveert tot label D. Hoe energiezuiniger je van plan bent om te renoveren, hoe groter de rentesubsidie.

 

Het renteloos renovatiekrediet wordt vanaf 2023 omgevormd tot een rentesubsidie (korting ten opzichte van de marktrentevoet).

-3,5% als label A wordt beoogd; 

-3% als label B wordt beoogd; 

-2,5% als label C wordt beoogd; 

-2% als label D wordt beoogd.

Hoeveel kun je maximaal lenen? 

 

Aankopen in 2021-2022:

 

Wie zich engageert om de woning naar label A te brengen binnen de 5 jaar, kan tot 60.000 euro renteloos lenen. Voor label B is dat 45.000 euro en voor label C is dat 30.000 euro. Wie zich engageert om een appartement naar label A te brengen binnen de 5 jaar, kan tot 45.000 euro renteloos lenen. Voor label B is dat 30.000 euro. Het engagement is een resultaatsverplichting.

 

 

Renteloos renovatiekrediet bij renovatie naar

Aankoop woning label E of F (te ontlenen bedrag)

Aankoop appartement label D, E of F (te ontlenen bedrag)

label C

30.000 euro

niet van toepassing

label B

45.000 euro

30.000 euro

label A

60.000 euro

45.000 euro

 

Aankopen vanaf 2023

 

Rentesubsidie bij renovatie naar

% korting op marktrentevoet

Aankoop woning label E of F (te ontlenen bedrag)

Aankoop appartement label E of F (te ontlenen bedrag)

label D

2%

20.000 euro

10.000 euro

label C

2,5%

30.000 euro

20.000 euro

label B

3%

45.000 euro

30.000 euro

label A

3,5%

60.000 euro

45.000 euro

 

Je vindt hierover alle info op: https://energiesparen.be/renteloos-renovatiekrediet 

 

https://www.vlaanderen.be/renteloos-renovatiekrediet-rentesubsidie-bij-energierenovatie-na-aankoop 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *