Vastgoed kopen met uw pensioenfonds

Ik merk dat veel van mijn klanten vastgoed kopen via hun IPT. Wat houdt het in en hoe werkt het precies? 

Onder bepaalde voorwaarden kunt u uw aanvullend pensioen gebruiken voor de financiering van de aankoop van vastgoed. Het gaat dan om de tweede pensioenpijler die u opbouwt via een groepsverzekering, individuele pensioentoezegging (IPT) of een vrij aanvullend pensioen  (WAP, VAPZ).

‘Vastgoed’ kan dan zowel slaan op het bouwen van een woning, het kopen van een bouwgrond tot zelfs het installeren van een nieuwe keuken. Het is niet toegelaten om uw aanvullend pensioen te gebruiken voor de financiering van roerende goederen, zoals bijvoorbeeld de aankoop van nieuw meubilair. Bovendien moeten de onroerende goederen die u met uw aanvullend pensioen financiert belastbare inkomsten opbrengen voor u. De mogelijkheid om uw aanvullend pensioen te gebruiken voor de financiering van onroerend goed, moet wel expliciet voorzien zijn in het pensioenreglement. Plant u de aankoop of bouw van een woning en rekent u daarbij op de gelden vanuit uw pensioenplan, kijk dan eerst na in het pensioenreglement of dit wel mogelijk is. U kan het pensioenreglement steeds opvragen bij de inrichter of uw pensioeninstelling of nakijken op mypension.

 

Hoe werkt het?

U kunt uw VAPZ, RIZIV, POZ, IPT of groepsverzekering op drie manieren gebruiken om uw vastgoed droom waar te maken (in de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen of Ijsland):

  • als voorschot
  • voor de wedersamenstelling van een hypothecair krediet
  • als waarborg bij een inpandgave

Voorschot

U vraagt een voorschot op het pensioenkapitaal van uw pensioenplan. Voor een voorschot, kan dit gaan van 65 tot 90 % van de opgebouwde reserve in het contract. U gebruikt dit voorschot om uw vastgoed te financieren en beslist zelf of u het later terugstort in uw pensioenplan. Als u het voorschot niet terugstort, dan zal het bedrag van het voorschot uiteraard van uw pensioen kapitaal afgehouden worden. U moet het voorschot wel sowieso  terugbetalen als u de woning verkoopt.

 

Wedersamenstelling

U kunt een hypothecair krediet afsluiten en de totale lening op het einde van uw pensioenplan in één keer terugbetalen met het uitgekeerde pensioenkapitaal van uw VAPZ, RIZIV, POZ, IPT of groepsverzekering. Dat heet een wedersamenstelling. Dit is eigenlijk een vorm van een bulletkrediet, waarbij u het geleende kapitaal terugbetaalt met het uitgekeerde pensioen kapitaal, op het einde van de looptijd van uw krediet. Tijdens de duur van de lening zijn dan enkel de interesten op het krediet verschuldigd en u of uw vennootschap betalen  de premies van het pensioenplan.

 

Inpandgave

Als u uw pensioenplan in pand geeft, dient het als waarborg voor de lening. Overlijdt u vóór de einddatum van het krediet, dan wordt het overlijdenskapitaal van uw pensioenplan automatisch gebruikt om het krediet terug te betalen. Zowel een VAPZ, RIZIV, IPT, POZ of groepsverzekering kunnen in pand gegeven worden.

Uw voordelen

Uw pensioenplan gebruiken om vastgoed te financieren, heeft een aantal voordelen:

  • U hebt middelen ter beschikking om vastgoed te kopen, bouwen, renoveren of verbeteren.
  • Elke vorm van vastgoed is toegelaten: woning, grond, handelspand, garage … Het kan ook perfect voor een tweede of zelfs derde woning. Belangrijk is wel dat u eigenaar bent of wordt van het onroerend goed en dat dit u een belastbaar inkomen oplevert.
  • Het vastgoed mag gelegen zijn in België of in een andere lidstaat van de Europese  Economische Ruimte (de Europese Unie + Liechtenstein, Noorwegen en Ijsland). 
  • U betaalt geen schattings- en dossierkosten, noch notaris- en hypotheekkosten als u voor de financiering van vastgoed een voorschot neemt op uw pensioenverzekering.
  • Bent u zelfstandige met een vennootschap, dan kan die het grootste deel van de lasten van de pensioenverzekering dragen. Deze voordelen geniet u niet met een traditionele hypotheek lening.

Hoe verloopt de verdere opbouw van mijn aanvullend pensioen?

Wanneer ik een voorschot heb genomen op mijn aanvullende pensioenreserves?

In het geval van een voorschot, zal de impact van de vastgoedfinanciering pas tot uiting komen wanneer uw aanvullend pensioen wordt uitbetaald, namelijk wanneer u uw wettelijk pensioen opneemt. De pensioeninstelling  zal op dat moment bekijken of zij u een bedrag heeft ontleend. Als dat zo is, wordt het bedrag van het voorschot (aangevuld met eventuele intresten) afgehouden van het nettokapitaal dat zal worden uitbetaald. Met andere  woorden, tijdens de opbouw van uw aanvullend pensioen blijven uw pensioenreserves bij de pensioeninstelling op uw rekening staan en genieten ze daardoor verder van alle opbrengsten. Bij de uitbetaling van uw aanvullend pensioen ontvangt u echter een kleiner bedrag dan wanneer u geen voorschot had genomen op uw aanvullend pensioen.

Wanneer ik mijn aanvullend pensioen in pand heb gegeven als waarborg voor mijn lening “bij leven”?

Wanneer u heeft gekozen voor de inpandgeving “bij leven”; van uw aanvullend pensioen als waarborg van een lening die u heeft afgesloten bij een bank en u de lening niet terugbetaalt, zal een deel van uw aanvullend pensioen aan de bank worden uitbetaald. Dat betekent dat u op het moment van de uitbetaling van uw aanvullend pensioen een kleiner bedrag ontvangt dan wanneer u uw aanvullend pensioen niet in pand had gegeven. Wanneer u uw lening wel (tijdig) terugbetaald, zijn er uiteraard geen gevolgen voor uw aanvullend pensioen. Tot op het moment waarop (een deel van) uw aanvullend pensioen wordt uitbetaald aan uw bank, blijven uw pensioenreserves alle opbrengsten genieten. Na de uitbetaling aan de bank, blijft het resterende deel van uw aanvullend pensioen nog de opbrengsten van het pensioenplan  genieten tot het ogenblik waarop het aanvullend pensioen definitief aan u wordt uitbetaald, namelijk in principe op het moment van het opnemen van uw wettelijk pensioen.

Wanneer ik de afkoopwaarde van mijn aanvullende pensioenrechten toewijs aan het ‘wedersamenstellen’ van mijn hypothecaire lening?

Wanneer u ervoor kiest om de afkoopwaarde van uw aanvullend pensioen toe te wijzen aan het ‘wedersamenstellen’ van uw hypothecaire lening, blijft uw aanvullend pensioen alle opbrengsten genieten tot het moment waarop (een deel van) uw aanvullend pensioen wordt  uitbetaald aan uw bank. Na de uitbetaling aan de bank, blijft het resterende deel van uw aanvullend pensioen nog de opbrengsten van het pensioenplan genieten tot het ogenblik waarop het aanvullend pensioen definitief aan u wordt uitbetaald, namelijk in principe op het moment van het opnemen van uw wettelijk pensioen. Dat betekent dat u op het moment van de uitbetaling van uw aanvullend pensioen een kleiner bedrag ontvangt dan wanneer u de afkoopwaarde van uw aanvullend pensioen niet had toegewezen aan het ‘wedersamenstellen’ van uw hypothecaire lening.

Wat zijn de gevolgen voor de overlijdensdekking?

Wanneer ik een voorschot heb genomen op mijn aanvullende pensioenreserves?

Wanneer u een voorschot op uw aanvullend pensioen vraagt, zal de pensioeninstelling u een som geld lenen. Wanneer u zou overlijden zal, voor zover uw pensioenplan een overlijdensdekking  bevat, uw aanvullend pensioen worden uitbetaald aan uw begunstigden. Het toegekende voorschot (aangevuld met eventuele intresten) zal op dat moment worden afgetrokken van het netto overlijdenskapitaal dat aan de begunstigden wordt uitbetaald. Uw nabestaanden zullen dus een kleiner bedrag ontvangen dan wanneer u geen voorschot had opgenomen.

Wanneer ik mijn aanvullend pensioen in pand heb gegeven als waarborg van mijn lening in geval van overlijden?

Wanneer u de overlijdensdekking van uw aanvullend pensioenplan in pand geeft als waarborg van een lening in geval van overlijden, wordt uw aanvullend pensioen beschouwd als een garantie voor het aflossen van uw lening indien u zou overlijden. Zolang u in leven bent, verloopt de opbouw van uw aanvullend pensioen dus zoals dat gebruikelijk het geval is. Maar, op het moment van uw overlijden, wordt de overlijdensprestatie (of een deel ervan) uitbetaald aan de bank. De terugbetaling van uw lening vindt op die manier plaats via het overlijdenskapitaal van uw aanvullend pensioen. Uw nabestaanden zullen dus een kleiner bedrag ontvangen dan wanneer u uw aanvullend pensioen niet in pand had gegeven.

Wanneer ik de afkoopwaarde van mijn aanvullende pensioenrechten toewijs voor het ‘wedersamenstellen’ van mijn hypothecaire lening?

Wanneer u een hypothecaire lening sluit bij een bank, is het mogelijk om in de akte van het hypothecair krediet te bepalen dat het geleende bedrag terugbetaald zal worden via uw aanvullend pensioen in geval van overlijden. Zolang u in leven bent, verloopt de opbouw van uw aanvullend pensioen dus zoals dat gebruikelijk het geval is. Op het moment van uw overlijden, wordt de overlijdensprestatie (of een deel ervan) aan uw bank uitbetaald. Uw nabestaanden zullen dus een kleiner bedrag ontvangen dan wanneer u uw aanvullend pensioen niet had toegewezen aan de wedersamenstelling van uw hypothecaire lening.

Conclusie 

Het kan interessant zijn om gebruik te maken van uw pensioenfonds voor de aankoop van vastgoed. Ga dan eerst na of dit mogelijk is onder uw pensioenplan. Vervolgens dient u voor uzelf na te gaan welke vorm voor uw aankoop het meest geschikt is. Ik raad u
aan hiervoor advies te vragen aan uw boekhouder, bankier of verzekeraar.”

Toch naar net iets anders op zoek?

Ik help u graag ook op andere manieren slimmer in vastgoed te investeren!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *