Vastgoedmarkt in 2023

Bij de start van het nieuwe jaar staan experts in de rij om hun prognose te geven voor het komende jaar. In welke aandelen kun je best investeren in 2023? Wat gaat de vastgoedmarkt doen in 2023? Hoe beleggen in 2023?… We worden met meningen en prognoses om de oren geslagen. Ik kan dan ook niet achterblijven 😉!

Het grote verschil tussen mijzelf en die andere experts is echter dat ik meestal veel genuanceerder ben. Bij zo’n voorspellingen is het altijd goed om ook eens terug te kijken naar wat die “voorspellingen” de voorbije jaren gedaan hebben. Ik lees begin 2022 allerlei voorspellingen dat er massaal in aandelen geïnvesteerd moet worden, dat daar het grote geld mee verdiend zou worden. Gemiddeld was het rendement van de aandelen in 2022: -13%… Wie kon begin 2022 immers de oorlog in Oekraïne voorspellen, de energiecrisis, …? Wie had enkele jaren geleden voorspeld dat een pandemie de wereld zou stilleggen? Wie had ooit de bankencrisis van 2008 voorspeld? Of de aanslagen van 9/11?

Ik zeg dus altijd: wees voorzichtig met prognoses, want er bestaat zoiets als een “zwarte zwaan”, gebeurtenissen die we ons niet kunnen inbeelden, maar die helaas wel voorvallen.

Over het algemeen is investeren in vastgoed nooit een slechte zaak. De vastgoedmarkt kent, zeker in België, niet de volatiliteit van de aandelenmarkten of andere investeringsmarkten. Sommigen spreken van een te verwachten prijsdaling in 2023. Hierbij moet dan telkens genuanceerd worden dat we zelfs in deze prognoses nog steeds boven de prijzen van voor Corona uitkomen. De prijzen zijn de voorbije paar jaar zeer sterk gestegen. Een stabilisering lijkt mij dan ook niet abnormaal. Vastgoed koop je ook niet voor 1 jaar, je houdt dit op langere termijn bij. Je hebt dan eens een jaar met weinig waardestijging en een jaar met meer. Voor jouw huurrendement maakt dit op zich niets uit.

Dat de rentes nog wat gaan stijgen, daar zijn alle experts het ook over eens. Maar hoeveel en wanneer ze gaan stijgen, dat weet niemand. Hoeveel de inflatie nog gaat stijgen, is koffiedik kijken. Dat jouw huurinkomen gaat stijgen, dat staat echter wel vast, want deze stijgt mee met de inflatie. De zekerheden die we hebben zijn dat vastgoed, zeker in België, altijd een waardevaste investering geweest is. En zelfs in het buitenland waar vastgoedprijzen soms wel een dip gekend hebben, heeft zich dat telkens weer vrij snel hersteld. Huisvesting is een basisbehoefte en er is een tekort aan kwalitatieve huisvesting, het is in mijn ogen dan ook 1 van de meest betrouwbare investeringen die je kunt doen. Bovendien is vastgoed een inflatiebestendige investering, want je kunt jouw huur indexeren. Ook kun je voor vastgoed nog steeds gebruik maken van het hefboomeffect door te lenen voor jouw aankoop. De interestvoeten stijgen inderdaad, maar dat betekent niet dat lenen niet meer interessant kan zijn. We zijn de voorbije jaren verwend geweest met immens lage interestvoeten. Anderzijds had dit als effect dat de vastgoedprijzen sterk stegen, dus er werd duurder gekocht.

Moet ik nu wachten op een prijsdaling om vastgoed te kopen? Moet ik wachten tot de rentes weer dalen? Volgens mij niet. Als de prijzen wat dalen, dan mag je ervan uitgaan dat de rentes stijgen. Dus indien je leent voor vastgoed, zal de totale kost op hetzelfde neerkomen. Bovendien weet niemand wat de toekomst brengt, misschien stijgen de rentes nog wel veel meer en slaan we ons over enkele jaren voor de kop omdat we niet wilden lenen aan 3.5%. Of misschien dalen de prijzen helemaal niet en hebben we door te wachten een heleboel goede deals laten schieten. Wat de toekomst brengt, kan niemand met zekerheid zeggen. Als je de middelen hebt, dan ben ik ervan overtuigd dat het voor een investering in vastgoed altijd het juiste moment is. Vastgoed is altijd een waardevaste, stabiele aanvulling in jouw vermogen. Wachten op het perfecte moment om te kopen, raad ik af, want niemand kan dat moment voorspellen en intussen verliest jouw geld waarde op de bank.

Indien je nu de middelen hebt en je wil niet langer dat deze waarde verliezen op de bank, dan zou ik nu investeren. Uiteraard wel volgens de principes zoals ik ze hanteer. Met name jezelf grondig informeren, goedkoop inkopen en optimaal verhuren, om zo een maximaal rendement te bekomen. Zoek die panden met bovengemiddelde huurrendementen, zoals ik, dan doe je altijd een goede zaak!