Dalende vastgoedprijzen? Waarom dit het juiste moment is om in vastgoed te investeren!

Koen De Leus, de hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, berekent dat de gemiddelde prijs van de woningen in 2023 met 0,2 procent zal dalen. Dat is de eerste nominale daling in veertig jaar. Is dit een reden tot paniek? Volgens mij absoluut niet, integendeel zelfs!

Ten eerste moet deze daling wat genuanceerd worden: het betreft een daling van 0.2%, wat dus eigenlijk inhoudt dat de prijzen gelijk blijven. Bovendien voorspelt dezelfde Koen De Leus dat die daling in 2024 weer gecompenseerd wordt door een gelijkaardige prijsstijging.

Bovendien moeten we ook rekening houden met de uitzonderlijke prijsstijgingen die we gekend hebben de voorbije jaren na Covid. Deze rush op vastgoed kon niet aangehouden worden en een stabilisering is volgens mij dan ook gezond.

Wat betekent dit nu voor investeerders? Dit is volgens mij het moment om vastgoed te kopen als investering. En dit om verschillende redenen:
– Door de sterke prijsstijgingen van de voorbije 2 jaar en de stijgende rentes van de laatste maanden, wordt het steeds moeilijker voor gezinnen en jonge koppels om vastgoed te kopen. Dit heeft voor investeerders 2 voordelen:
      o Minder concurrentie bij de aankoop van een woning. Er wordt dus minder overboden en je kunt makkelijker een goede woning aan een juiste prijs vinden.
      o Als deze gezinnen/koppels niet kunnen kopen, betekent dit dat ze moeten huren. Met andere woorden, de vraag naar huurwoningen stijgt en dus ook de huurprijs die je kunt vragen.


– De prijzen van woningen stabiliseren, dit is dus het moment om aan een scherpe prijs te kunnen inkopen, vooraleer de prijzen terug gaan stijgen. Bovendien volgt de huur wel de index. Dus uw huurprijs zal wel stijgen! Investeren in vastgoed is dan ook een inflatiebestendige investering, dankzij de indexering van de huur.


Met andere woorden, dit is het moment om aan een goede prijs vastgoed te kunnen inkopen en deze vlot te kunnen verhuren aan een vrij hoge huurprijs. Bovendien zal uw huurinkomen jaar na jaar stijgen dankzij de indexering.

Wil je graag concrete investeringsopportuniteiten ontvangen? Geef mij een seintje!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *